top of page
Obrázek autoraVáclav Duben

Sledujte změny v územním plánu obce! Vyplatí se to

Koupíte si pozemek a plánujete na něm stavět. Ale nespěcháte. Pozemek leží ladem několik let a pak se rozhodnete a začnete. Jenže! Mezitím se změnil územní plán obce a váš pozemek z něj byl vyškrtnut. Nyní na něm už nelze stavět. Jak takovému znehodnocení svého majetku předejít? Sledujte pravidelně změny v územním plánování obce.


Obce své pozemky rozdělují do tří kategorií podle toho, co se na nich smí stavět:

  • přípustné využití (tedy co se tam dá postavit)

  • podmínečně přípustné využití (co se tam dá za určitých podmínek postavit)

  • a nepřípustné využití (co se tam stavět nesmí).

Každá obec má tedy ve svém katastrálním území pozemky určené k zástavbě (různého typu) a také zemědělskou půdu, na níž se stavět nesmí.


Něco za něco aneb pozemek za pozemek


V obecním katastru jsou například pozemky, které někdo zdědil, nechce je prodat, ale ani na nich nic nestaví. Obec ví, že se s těmito pozemky během následujících deseti či patnácti let nic nestane.


Taková změna se ale neděje ze dne na den. Obce obvykle plánují územní rozvoj v horizontu třiceti až padesáti let. Změny však přicházejí s narůstající potřebou nové výstavby.


Obec má povinnost vyvěsit vyhlášku s plánovanými změnami na území obce. Občané mají povinnost tyto vyhlášky sledovat, aby byli informováni o tom, zda se jich přímo změny v územním plánování netýkají.


V takovém případě se mohou do jednání zapojit a na obci své požadavky prosazovat. V krajním případě se mohou obrátit také na soud a domoci se svých práv touto cestou.

Příklad z praxe: Klient si koupil stavební pozemek určený na investici. Po velmi krátké době ho obec chtěla vyškrtnout z územního plánu a udělat z něj zemědělskou půdu. A to proto, že potřebovala pozemky na výstavbu. Odbor životního prostředí tak hledal jiné, které by naopak z výstavby vyjmul. A vybral právě klientův pozemek. S obcí jsme na toto téma vedli jednání. Nakonec jsme se domluvili a klientových 15 hektarů se po několikaměsíčním jednání ve finále podařilo zachránit jako pozemek určený k výstavbě.


Dobrá rada: Využijte služeb makléře


Proč tento příklad zmiňuji? Pro klienty většinou není jednoduché se v územním plánu obce rychle zorientovat. Proto doporučuji využívat služeb zkušeného makléře, který klientovi poradí. Kromě katastrálního úřadu zamíří i do územního plánu. Většina územních plánů je dostupná na webu dané obce, případně se dají nastudovat na stavebním úřadu nebo odboru územního plánování. Makléř prostuduje nejen plán, ale i legendu a textovou část územního plánu.

33 zobrazení0 komentářů

Comentários


bottom of page