top of page
Obrázek autoraVáclav Duben

Kupovat realitku je risk, mně se vyplatil, říká v podcastu Co Ty a Reality? Štěpán Gjurič (RE/MAX)

Vede jednu z nejúspěšnějších poboček sítě RE/MAX. V oblasti realit se pohybuje devatenáct let. Má zkušenosti ze tří velkých pobočkových i franšízových realitních sítí. V oboru vyškolil už přes dva tisíce makléřů. Řeč není o nikom jiném než Štěpánovi Gjuričovi, který se stal druhým hostem podcastu Co Ty a Reality?


Štěpán Gjurič je mezi českými makléři pojem. Vede realitní síť RE/MAX Horizont a zároveň se věnuje podcastům s názvem V Realitě. Za sebou má už dvacet dílů. Ač se považuje za byznysmena a realiťáka, sám přiznává, že je fajn si občas s někým příjemně popovídat. “Myslím, že jsem hodně poctivý a slušný člověk. To ovlivňuje i lidi, kteří se pohybují kolem mě. Tato stránka osobnosti je pro mě hodně důležitá. A miluju reality a podnikání v nich,” říká o sobě Štěpán.


K realitám se dostal v roce 2003, kdy si otevřel vlastní realitní kancelář. Jak sám přiznává, byl to špatný nápad. Dva roky s parťákem nemovitosti prodávali, ale brzy bylo jasné, že tímto způsobem velký byznys nerozjedou. “V životě se dějí věci tak, jak mají. Tak se i náhodně potkal můj parťák Pavel na mejdanu s asistentkou ředitele jedné velké americké realitní sítě. Hledal v té době realiťáky a chtěl se s námi potkat. Ta síť se jmenovala RE/MAX. Říkal jsem Pavlovi, že to je nějaká blbost, že jsem nic takového v životě neslyšel,” vzpomíná s humorem Štěpán.


Jít vlastní cestou se v realitách nevyplácí, říká Štěpán Gjurič


Psal se rok 2005 a dopadlo to tak, že Štěpán svou kancelář zavřel a přešel do první franšízy RE/MAXu. Jako jeden z manažerů měl za úkol vybudovat v Čechách týmy. Teprve tehdy, podle svých slov, začal brát reality vážně. “Startovali jsme tu prvotní úkoly. Když máš master franšízu, její know-how je super. Ale zároveň existují i lokální specifika a v těch ti nikdo neporadí. To musíš vyřešit sám,” říká.


Najít způsob, jak by americká síť mohla fungovat v České republice, nebylo jednoduché. Procesy v Americe a v Čechách jsou úplně jiné. Především vyspělost realitních trhů je různorodá. Ale byznysové principy jsou stejné. “Z dnešního pohledu lituju toho, že jsme se tehdy v roce 2005 nesebrali a nejeli na měsíc do Ameriky. Myslím, že bychom se bývali díky tomu vyhnuli mnoha letům slepých uliček a zkoušení,” přiznává.


Podle Štěpána mají ve Státech dobře vymyšlené, jak úspěšně obchodovat. A právě možnost jet se poradit za někým, kdo v byznyse dělá třicet nebo čtyřicet let, považuje za velkou přidanou hodnotu mezinárodních sítí. “Pokud se potkáte s člověkem, jehož kancelář je obratově větší než celá Česká republika, a zaměstnává několik set lidí, rozhodně si s ním chcete povídat. Zajímá vás jeho idea, inspirace,” říká Štěpán.


Hodně věcí už je podle něj vymyšlených, často je to jen o tom překlopit myšlenky na trh, kde se aktuálně pohybujete. Realitní podnikání není atomová věda. Je to relativně jednoduchý a přímočarý byznys. Snaha jít si vlastní cestou je ale v realitách podle Štěpána špatný nápad. Ztratíte pár let a hodně peněz.



Ze školitele výkonným ředitelem a majitelem realitky


Další cesty Štěpána Gjuriče vedly ke školení. Síť RE/MAX se postupně rozrostla a bylo potřeba makléře vzdělávat. Nakonec dostal nabídku jít školit na plný úvazek do nově vznikající sítě v ČR, a to Century 21. To byl rok 2009, Štěpán začal opět vyvíjet vstupní školící programy a intenzivně vzdělávat. “Bylo to maso, některé měsíce jsem školil i dvanáct dní,” vzpomíná.


Tam jsem se vlastně se Štěpánem seznámil a musím říct, že jsem ho tehdy obdivoval. Ukazoval nám směr, jak to dělat. Po pěti letech se ale Štěpán rozhodl Century 21 opustit a novu výzvu našel v postu výkonného ředitele v NEXT REALITY. Na krátkou dobu se však ještě vrátil na stejnou pozici do Century 21. “Jenže pak přišla nabídka, že je jedna z největších kanceláří RE/MAXu na prodej. Hodně jsem o tom přemýšlel a uvědomil jsem si, že to je přesně to, co chci dělat. Že chci zpátky do byznysu. A to mě hrozně lákalo. Bylo to šílené. Tato kancelář byla hodně velká. Ale skočil jsem do toho,” vzpomíná Štěpán.


Kupovat realitní kancelář není bezpečný byznys


Koupě realitní kanceláře je risk. Co to znamená? Kupuješ značku, lidi a databázi klientů. “Ale může se ti klidně stát, že koupíš realitku a druhý den ti všichni makléři řeknou, hele sorry, ale my s tebou dělat nechceme a jdeme jinam. A co máš? Kancelář s velkým nájmem, mnohaletou smlouvu s centrálou a nic. Jako jo, kupovat realitku není úplně nejbezpečnější byznys,” přiznává Štěpán Gjurič.


Nakonec se ale vše povedlo. Štěpán měl štěstí, s lidmi v nové kanceláři si sedl. Byl to risk, který vyšel a funguje doteď. Jak ale s jeho obchody zahýbal covid? A kam podle Štěpána směřuje realitní trh v následujících letech? Jak se mění práce makléřů v posledním roce? Proč bydlí v centru Prahy a do vlastního bydlení investovat nechce? A jaká byla jeho nejzajímavější realitní investice?


Celý rozhovor si můžete poslechnout na Google Podcasts, Apple Podcasts, Spotify a Audioboom.

198 zobrazení0 komentářů

Comentários


bottom of page